Μερικές από τις Διαιτολογικές Υπηρεσίες που προσφέρει η διαιτολόγος Στέλα Νίκα στο Διαιτολογικό της γραφείο είναι:

Κατάρτιση εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής για:

1) Παιδιά
2) Εφήβους
3) Ενήλικες
4) Αθλητές
5) Εγκυμονούσες
6) Θηλάζουσες

 

Διατροφική παρακολούθηση παθολογικών καταστάσεων:

 1. παχυσαρκία
 2. διαταραχές λήψης τροφής
 3. υπέρταση
 4. σακχαρώδη διαβήτη
 5. υπερλιπιδαιμία
 6. καρδιαγγειακά νοσήματα
 7. γαστρεντερολογικά νοσήματα
 8. νεφροπάθειες κ.λ.π.

 

Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Η ανάλυση σύστασης σώματος πραγματοποιείται με τον λιπομετρητή Tanita MC-780.

Ο συγκεκριμένος λιπομετρητής συνδυάζει ταχύτητα, απλότητα χρήσης και ακρίβεια. Η μέθοδος στην οποία στηρίζεται ο λιπομετρητής είναι αυτή της Βιοηλεκτρικής Εμπέδισης (BIA) που είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την μέτρηση της σύστασης σώματος των ασθενών. Η αρχή της συγκεκριμένης μεθόδου βασίζεται στην ιδιότητα των εξωκυττάριων υγρών του σώματος αλλά και του άλιπου ιστού να έχουν μικρότερη αντίσταση στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος απ’ ότι ο λιπώδης ιστός.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο παίρνουμε πληροφορίες για την άλιπη και την λιπώδη μάζα του σώματος. Η άλιπη και η λιπώδης μάζα αποτελούν το συνολικό μας βάρος.

Στην άλιπη μάζα περιλαμβάνονται τα οστά, η μυϊκή μάζα, το νερό του σώματος, οι συνδετικοί και οι οργανικοί ιστοί. Η λιπώδης μάζα περιλαμβάνει το δομικό και αποθηκευτικό λίπος. Το δομικό λίπος περιλαμβάνει το λίπος των οργάνων και ιστών ενώ το αποθηκευτικό βρίσκεται στον λιπώδη ιστό.

Δηλαδή το βάρος από μόνο του δεν δίνει απαραίτητα μια ξεκάθαρη ένδειξη καλής υγείας ή απεικόνιση της προόδου σας , αν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή ασκείστε συχνά.

Έχοντας μια πλήρη ανάλυση της σωματικής σύστασης μπορούμε:

 • Να υπολογίσουμε με ακρίβεια το ιδανικό βάρος
 • Να εντοπίσουμε το περιττό λίπος σε διάφορα σημεία του σώματος
 • Να μετρήσουμε την οστική και μυϊκή μάζα καθώς και πιθανή κατακράτηση υγρών
 • Να επιτύχουμε μέσω της διατροφής και της άσκησης την μείωση του σωματικού λίπους και όχι την απώλεια μυϊκής μάζας

 

Τμηματικές Μετρήσεις για κάθε χέρι, για κάθε πόδι και κορμό:

 • Λίπος (% και σε kg)
 • Μυϊκή μάζα (% και σε kg)
 • Σπλαχνικό λίπος (Visceral Fat)

 

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ η Tanita MC-780
Ποσοστό σωματικού λίπους%
Βάρος σωματικού λίπους
Επιθυμητό ποσοστό λίπους% (Ελάχιστο/Μέγιστο)
Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) (KCal)
Δείκτης σωματικής μάζας (ΒΜΙ)
Άλιπο βάρος
Άλιπος ιστός %
Λίτρα νερού
Ποσοστό νερού %

Οστική μάζα

Σωματική κατάταξη

Αναλογία ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού

phase angle (γωνία φάσης)

Μεταβολική ηλικία

Κατανομή του σωματικού λίπους

 

Σωματικό Λίπος
Ο καθένας μας χρειάζεται λίπος για να είναι υγιής. Το σωματικό λίπος είναι ζωτικής σημασίας για βασικές σωματικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποθήκευση βιταμινών και η προστασία των αρθρώσεων. Όμως το υπερβολικό λίπος μπορεί να βλάψει την υγείας σας. Η μείωση του πλεονάζοντος λίπους φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιοπαθειών, διαβήτη, και ορισμένων τύπων καρκίνου.

 

Συνολικά Υγρά Σώματος
Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές από τις διεργασίες του σώματος και το βρίσκουμε σε κάθε κύτταρο, ιστό ή όργανο. Η καλή ενυδάτωση μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε, αυξάνει την αθλητική απόδοση, βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδα μας και γενικά μας προσφέρει ευζωία.

Μυϊκή Μάζα
Οι μύες παίζουν σημαντικό ρόλο ενεργώντας σαν την μηχανή του σώματος στην κατανάλωση ενέργειας ( θερμίδες ). Καθώς ασκείστε περισσότερο, η μυϊκή μάζα αυξάνει, και με την σειρά της επιταχύνει τον ρυθμό κατανάλωσης ενέργειας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας θα αυξήσει τον βασικό σας μεταβολισμό βοηθώντας σας έτσι να χάσετε το επιπλέον λίπος.

Σπλαχνικό Λίπος
Ακόμη και αν το βάρος και το σωματικό σας λίπος παραμένουν σταθερά, καθώς μεγαλώνετε είναι πιθανό το λίπος να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Ένα υγιές επίπεδο σπλαχνικού λίπους, οδηγεί στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη.

Οστική Μάζα
Η άσκηση και η ανάπτυξη του μυϊκού ιστού σχετίζεται με δυνατότερα , υγιέστερα οστά. Είναι σημαντικό λοιπόν να διατηρείτε υγιή τα οστά , έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΟΥ

Δουλεύουμε μαζί για να αξιολογήσουμε τις διατροφικές σας συνήθειες, τις ατομικές σας ανάγκες και ποιες αλλαγές είναι καλό να φέρουμε ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους για ευεξία και υγεία, σε άτομα με ασθένεια, σε αθλητές που επιθυμούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους, σε γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν.

 1. Λήψη ιστορικού και μετρήσεις

Στη πρώτη γνωριμία γίνεται λεπτομερής λήψη διατροφικού και ιατρικού ιστορικού. Αναγκαία μια πρόσφατη αιμοτολογική εξέταση και μια λίστα με φάρμακα που πιθανόν λαμβάνετε.

Για τη συνολική εκτίμηση της εικόνας, πραγματοποιείται ανάλυση σύστασης σώματος και σωματομέτρηση.

 1. Στόχοι και αποκατάσταση

Καθορίζουμε τους στόχους σας και ποιες αλλαγές είναι αναγκαίες στη διατροφή σας. Πώς ξεπερνάμε τα εμπόδια που τυχόν προκύπτουν;

Σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής έχοντας λάβει υπόψη τις συνήθειες σας, την εργασία σας και την κοινωνική σας ζωή.

Σκοπός μας η εκπαίδευσή σας, η οποία θα σας κάνει ευέλικτους, δυνατούς, σίγουρους…

 1. Διατήρηση αλλαγών

Η μεγάλη πρόκληση είναι η διατήρηση των διατροφικών σας αλλαγών μακροπρόθεσμα. Επαναληπτικές συνεδρίες θα σας βοηθούν να επανεξετάζετε κάθε φορά το σημείο στο οποίο βρίσκεστε και πώς να αναγνωρίζετε  και να ξεπερνάτετα εμπόδια που εμφανίζονται.